Jak przygotować kawę w Kawiarce?
Wiemy już, że jedną z wymienionych przedtem akcesoriów w których możemy przygotować sobie kawę jest kawiarka. By móc rozpocząć przygotowywanie naparu w tym akcesorium – potrzebujemy świeżo palone ziarna (sprawdź tu: Kawa Nuno Gold Label). Ziarna kawy należy drobno zmielić. Woda może być mineralna lub źródlana, grunt by nie była zbyt twarda. Proporcja kawy zależy od wielkości używanej kawiarki oraz od tego jak intensywny napar chcemy uzyskać. Najlepiej uzupełnić całe sitko zmieloną przez Was kawą.
Przechodząc do pełnego procesu zaczynamy od rozłożenia kawiarki na 3 części. Po przygotowaniu odmierzonej i zmielonej przez nas kawy - wsypujemy ją do sitka. Warto pamiętać, że nie możemy ubijać w sitku kawy, gdyż parzenie kawy może zostać utrudnione co finalnie wpłynie na smak naparu.
Wlewamy gorącą wodę do dolnego zbiorniczka pod zaworek bezpieczeństwa. Umieszczamy sitko w dolnym zbiorniku. Przykręcamy górny dzbanuszek, ustawiamy kawiarkę na małym palniku z otwartą pokrywką. Po kilku minutach w dzbanuszku powinien zacząć pojawiać się napar.