Czy wiesz, że kawa po turecku jest przygotowywana w akcesorium, które nazywa się tygielek? By przygotować kawę w tygielku należy zacząć od ziaren (najlepiej świeżo palonych, sprawdź tu: NUNO Gold | Świeżo Palona Kawa | Kawa) oraz od ich drobno zmielenia. Dlaczego w przypadku parzenia kawy w tygielku jest ważne by ziarna kawy były drobno zmielone? Dzięki temu napar będzie charakteryzował się gorzkim i mocnym smakiem.
French Press to jeden z prostszych w obsłudze akcesorium do parzenia kawy. W przypadku przygotowywanej kawy za pośrednictwem french pressa najlepiej sprawdzą się świeżo palone ziarna z segmentu speciality (sprawdź tu: NUNO Gold | Świeżo Palona Kawa | Kawa. Z kolei jeżeli chodzi o wodę to możemy sięgnąć po zwykłą (grunt by była czysta/ przefiltrowana) lub po wodę mineralną. Temperatura wody na pewno musi mieścić się w przedziale 88-96 stopni. W takim razie przejdźmy do tego jak zrobić kawę we Frech Pressie.
Dripper to kolejne akcesorium w którym możemy przygotować kawę. Określa się go jako lejek lub filiżanka z jedną lub wieloma dziurkami na spodzie. Do drippa dołącza się filtr, który umieszcza się w środku. Parząc kawę w tym akcesorium warto wiedzieć, że najlepiej sprawdzą się kawy o jasnym i średnim profilu wypalenia (sprawdź tu: Kawa (nuno.pl)
Wiemy już, że jedną z wymienionych przedtem akcesoriów w których możemy przygotować sobie kawę jest kawiarka. By móc rozpocząć przygotowywanie naparu w tym akcesorium – potrzebujemy świeżo palone ziarna kawy (sprawdź tutaj: Do alternatyw | Przeznaczenie kawy | Kawa (nuno.pl)). Ziarna kawy należy drobno zmielić. Woda może być mineralna lub źródlana, grunt by nie była zbyt twarda. Proporcja kawy zależy od wielkości używanej kawiarki oraz od tego jak intensywny napar chcemy uzyskać. Najlepiej uzupełnić całe sitko zmieloną przez Was kawą.