Akcesoria do parzenia kawy
Ten typ urządzenia pozwala zaparzyć ciemne i mocne espresso. Mamy możliwość przygotowania również cappuccino, cafe latte, americano i wiele innych napojów na bazie kawy. Wszystko zależy od tego jaki typ ekspresu zostanie zakupiony. W naszym sklepie znajdują się nowoczesne urządzenia, które ze swoim designem wpasują się w każdy zakątek pomieszczenia, a wśród nich:
➡️ Ekspresy automatyczne – umożliwiają proste i szybkie przygotowanie kawy. Wciskając odpowiedni przycisk uzyskujemy konkretną kawę, którą wykonuje sam ekspres. My tylko czekamy aż kawa będzie gotowa. Jeśli poszukujesz ekspresu automatycznego przejdź do tej zakładki: Automatyczny | Rodzaj ekspresów | Ekspresy (nuno.pl)
➡️ Ekspres kolbowy – ten typ ekspresu posiada wbudowaną kolbę w której umieszczamy zmielone ziarna kawy. Przy nowszych modelach znajdziemy również dyszę, która umożliwi nam spienienie mleka do kawy. Jeśli poszukujesz z kolei ekspresu kolbowego przejdź do tej zakładki: Kolbowy | Rodzaj ekspresów | Ekspresy (nuno.pl)
Ekspres przelewowy
Jest to tańsza alternatywa na zaparzenie kawy, niż przy zakupie ekspresu ciśnieniowego. Jednak zaparzana kawa w przypadku ekspresu przelewowego jest łagodniejsza od espresso, a zarazem bardziej aromatyczna niż kawa przygotowana we French Pressie. By przygotować kawę wystarczy wlać do zbiornika wodę, umieścić papierowy filtr i wsypać zmieloną kawę. Po tym procesie wystarczy poczekać parę minut by otrzymać aromatyczną kawę.
Włoska kawiarka ciśnieniowa
Inaczej zwana kafeteria to jedna z najbardziej znanych nam alternatyw dla ekspresu ciśnieniowego. Dlaczego? Przede wszystkim jest tańsza i prostsza w budowie. Możemy używać ją na kuchence lub kupić kawiarkę w wersji elektrycznej. Kawa z kawiarki wydobywa espresso o mocnym aromacie, ale o średniej zawartości kofeiny.
Zaparzacz tłokowy – czyli French Press
Ten szklany dzbanek z tłokiem w formie prasy umożliwia szybkie, a zarazem proste parzenie kawy. By przygotować w nim kawę wystarczy wsypać do dzbanka porcję zmielonej kawy, a następnie zalać wrzącą wodą. Po krótkiej chwili należy docisnąć tłok by fusy znalazły się na dnie. Uzyskany napar jednak nie jest tak mocny jak w przypadku kawy z ekspresu czy włoskiej kawiarki ciśnieniowej.
Tygielek
Jest to stalowe naczynie, które umożliwi Ci zaparzenie kawy po turecku. Wystarczy wsypać zmieloną kawę do tygielka i dodać cukier. Następnie podgrzewamy naczynie na małym ogniu.
W efekcie końcowym uzyskujemy mocny napar o pobudzającym działaniu.
Dripper
Jest to stożkowy filtr, którego wewnętrzne żłobienie zapewnia odpowiedni przepływ wody i wydobycie z kawy satysfakcjonującego aromatu. Taki Dripper wystarczy ustawić na kubku lub dzbanku, a następnie wkładamy filtr papierowy. W kolejnych krokach wsypujemy zmieloną kawę i stopniowo zalewamy gorącą wodą. Kawa jest aromatyczniejsza, ale łagodniejsza niż ta przygotowana w ekspresie ciśnieniowym czy też we włoskiej kawiarce.
Chemex
Szklany dzbanek w kształcie przypominający klepsydrę. Dzięki temu, że nie pochłania on żadnych zapachów uzyskujemy wyjątkowy aromat z zaparzonej kawy. By wykonać w nim kawę wystarczy umieścić w dzbanku papierowy filtr, a następnie zwilżyć go gorącą wodą. W przypadku tego sposobu parzenia potrzebujemy jednak porcji grupo zmielonej kawy. Dalszy proces wygląda tak samo jak w przypadku Drippera – czyli zalewamy stopniowo ciepłą wodą byśmy mogli uzyskać gotową kawę.
Aeropress
By móc zaparzyć kawę w Aeropressie należy zastanowić się który sposób ustawienia tego akcesorium dobieramy. W klasycznym ustawieniu jest mniejsza kontrola parzenia z racji tego, że część wody przecieka sama do serwera. Natomiast pozycja odwrócona (inaczej zwana invert) umożliwia pełniejszą kontrolę nad procesem parzenia kawy ponieważ cały napar pozostaje w tubie. Jeśli chodzi o smak przygotowywanej kawy w Aeropressie to można stwierdzić, że jest on zbliżony do tej, którą uzyskujemy z kawiarki.