Darmowa dostawa od 100,00 zł

Jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak?

2023-02-24
Jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak?

Jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak?

Wszyscy miłośnicy kawy wiedzą, że najlepsza jest kawa ze świeżo mielonych ziaren. Ale zanim zmielimy ziarna kawy powinniśmy wiedzieć, że bardzo ważny jest też stopień grubości jej mielenia. Wpływa on znacząco na efekt smakowy finalnego produktu. Z tego artykułu dowiesz się jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak.

 

Dlaczego świeżo mielona kawa jest lepsza?

Świeżo zmielone ziarna kawy uwalniają naturalne olejki eteryczne, które istotnie wpływają na walory smakowe. Jednak nie każdy wie, że olejki te bardzo szybko się ulatniają. Dlatego najlepiej zaparzyć kawę jak najszybciej po zmieleniu ziaren, aby cieszyć się bogatymi nutami smakowymi i najlepszymi jej walorami. Te wszystkie cenne walory smakowe zaczynają szybko znikać i już po około 15 minutach od zmielenia kawa może być znacznie mniej aromatyczna.

 

Dlaczego kawę musimy mielić?

Kawę mielimy ponieważ ziarna kawy są otoczone twardą skorupką przez co nie da się wydobyć ich aromatu zaparzając całe ziarna. Konieczne jest więc mielenie ziaren przy pomocy dedykowanego młynka do mielenia. Niektóre ekspresy do kawy mają wbudowane takie młynki co zdecydowanie ułatwia codzienne przygotowanie kawowego napoju.

 

Grubość mielenia a czas parzenia – najczęstsze błędy?

Musimy pamiętać o tym aby dobierać nie tylko drugość mielenia ale również czas jej parzenia. Aby uniknąć częstych błędów pamiętaj, że jeśli zbyt grubo zmielisz ziarna oraz jeśli czas parzenia będzie krótki wówczas smak kawy będzie niezadowalający – zbyt ciężki. Natomiast jeśli ziarna będą zbyt grubo zmielone oraz czas parzenia również będzie zbyt krótki wówczas nie wydobędziesz większości walorów smakowych z ziaren.

 

Jak dobrać najlepszą grubość mielenia?

Znając już najczęstsze błędy, możemy teraz zabrać się za prawidłowe przygotowanie napoju ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Ze stopniem zmielenia ściśle powiązany jest również czas parzenia. Dlatego dla drobno zmielonej kawy czas parzenia musi być stosunkowo krótki jak np. przy espresso. Im dłużej parzymy kawę tym grubiej powinny być zmielone ziarna. Podstawowo rozróżniamy cztery stopnie zmielenia ziaren kawy, ale profesjonalne ekspresy do kawy umożliwiają dużo większy zakres regulacji. My uważamy, że każdy powinien sam dobrać odpowiedną dla siebie grubość mielenia, dla jednej osoby smak może być zbyt intensywny, dla drugiej mniej. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji danej osoby, warto więc poeksperymentować, aby sprawdzić co dla nas jest najlepsze.

 

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Jeśli jesteś prawdziwym koneserem kawy i jej smak i aromat ma dla Ciebie znaczenie, polecamy zakup naszej serii kawy ziarnistej marki NUNO. Nasza palarnia to gwarancja świeżości i aromatu. Oferujemy szeroki wachlarz kawy z różnych zakątków świata, którą palimy na miejscu i którą otrzymasz nawet następnego dnia po zakupie przez sklep internetowy lub nawet tego samego dnia przy odbiorze osobistym. W naszej ofercie znajdziecie również najlepsze młynki do mielenia kawy lub ekspresy do kawy z wbudowanym młynkiem.

 

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 537 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-17
Super
2024-04-10
Uwielbiamy kawę z NUNO :) realizacja zamówienia bardzo szybka, świeżo palona kawa jest u mnie następnego dnia po zamówieniu :)
pixel