Jak przygotować kawę po turecku przy pomocy Tygielka?
Czy wiesz, że kawa po turecku jest przygotowywana w akcesorium, które nazywa się tygielek? By przygotować kawę w tygielku należy zacząć od ziaren (sprawdź tu: Kawa Nuno Gold Label).
Dlaczego w przypadku parzenia kawy w tygielku jest ważne by ziarna kawy były drobno zmielone? Dzięki temu napar będzie charakteryzował się gorzkim i mocnym smakiem.
Zaczynamy od przygotowania dwóch łyżeczek zmielonej kawy na 250 ml wody. Kawę wsypujemy do tygielka, możemy dodać od razu również cukier - od połowy do dwóch łyżeczek (to zależy od Ciebie).Następnie zalewamy zimną wodą wsypaną już przez nas zawartość i stawiamy tygielek na małym ogniu. Podczas parzenia kawy musisz pamiętać, że nie możesz jej mieszać.
Kiedy kawa zacznie się pienić należy ją zdjąć z palnika i odczekać chwilę do momentu aż ona opadnie. Następnie należy postawić ją z powrotem na ogień aż do jej ponownego spienienia się i lekkiego podniesienia. Kiedy to nastąpi zdejmujemy ponownie tygielek z ognia i powtarzamy ten proces raz jeszcze. Zgodnie z przepisem w trakcie gotowania kawy w tygielku powinna się ona podnieść aż 3 razy. Po ugotowaniu kawy w tygielku należy odczekać około 5 – 6 minut do momentu aż się ostudzi. Voilà masz gotową kawę po turecku