Jak przygotować kawę we French Pressie?
French Press to jeden z prostszych w obsłudze akcesorium do parzenia kawy. W przypadku przygotowywanej kawy za pośrednictwem French Pressa najlepiej sprawdzą się świeżo palone ziarna z segmentu speciality (sprawdź tu: Nuno World).
Z kolei jeżeli chodzi o wodę to możemy sięgnąć po zwykłą (grunt by była czysta/ przefiltrowana) lub po wodę mineralną. Temperatura wody na pewno musi mieścić się w przedziale 88-96 stopni. W takim razie przejdźmy do tego jak zrobić kawę we French Pressie.
Zaczynamy od przygotowania French Pressu. Należy rozłożyć go na dwie części, a do dzbanka wlać gorącą wodę. Następnie przechodzimy do zmielenia grubo ziaren (proporcjonalnie powinno być 6 g kawy na 100 ml wody). Przechodzimy do wylania wody z French Pressa i wsypania ziaren. Następnie przechodzimy do etapu preinfuzji, a tym samym uruchamiamy stoper na 30 sekund. Zalewamy kawę wodą w temperaturze między 88-96 stopni.
Po upływie 30 sekund dolewamy resztę wody i mieszamy całość. Gdy miną 3 minuty i 30 sekund możemy włożyć tłoczek do dzbanka, a z kolei po 4 minutach zaczynamy powoli opuszczać tłoczek. Na koniec przelewamy gotowy napar do czystego dzbanka lub bezpośrednio do Twojego kubka bądź filiżanki. Nie pozostaje już nic innego jak cieszyć się wyjątkowym smakiem!