Jak przygotować kawę w Chemexie
Kolejnym akcesorium, który umożliwia nam przygotowanie kawy jest Chemex. By zaparzyć w nim kawę polecamy dobrać kawę świeżo paloną (sprawdź tu: Do alternatyw | Przeznaczenie kawy | Kawa (nuno.pl)).
Należy zacząć od przygotowania ziaren, a dokładnie od ich zmielenia – najlepiej by były grubo zmielone. Następnie przechodzimy do podgrzania filtra i dzbanka – czyli zalewamy wrzątkiem i po chwili wylewamy wodę (jeśli używasz filtra z papieru to najpierw zalej go wodą). W późniejszym etapie należy ustawić Chemex na wadze i odmierzyć 6g zmielonej kawy na 100 ml wody. We wsypanej kawie należy zrobić małe zagłębienie i przejść do wlewania wody w temperaturze 90 stopni. Po tym etapie odczekujemy około 30-40 sekund. Następnie zalewamy kawę pozostałą nam wodą, tak by całość wyniosła 100 ml.
Odczekujemy między 3 a 4 minutami do czasu aż kawa się przefiltruje. Po tym etapie pozbądź się filtra. Teraz możesz cieszyć się przygotowaną przez siebie kawą i jej wyjątkowym smakiem.