Kawowe przepisy
Jakiś czas temu zorganizowaliśmy nasz pierwszy konkurs na naszym Facebooku. Osoby, które wzięły w nim udział miały za zadanie napisać w komentarzu swoją recepturą na idealną kawę oraz udostępnić zdjęcie po jej wykonaniu. Uczestnicy mieli szansę wygrania ekspresu kolbowego Gaggia Viva De Luxe, zestawu degustacyjnego lub rabatu 10% na zakupy na naszej stronie internetowej. Wybór nie należał do najłatwiejszych, wiele przepisów jak i zdjęć kaw prezentowały się rewelacyjnie. Chcemy podzielić się z Wami przepisami na kawę, które wzbudziły w nas największe zainteresowanie.
Mrożona kawa frappe z gęstą pianką i gałką lodów czekoladowych
Zaczynamy od zmielenia ziaren. Zaparzamy mocną kawę w kawiarce. Studzimy i mocno chłodzimy w lodówce. Do tego przygotowujemy 5 lub 6 kostek lodu, które umieszczamy w blenderze. Następnie dolewamy zimną kawę, mleko (opcjonalnie cukier, słodzik lub miód) i chwilę blendujemy. Całą zawartość przelewamy do wysokich szklanek. Dodajemy gałkę lodów czekoladowych lub waniliowych, polewamy miodem dla smaku. Zdecydowanie możemy stwierdzić, że brzmi to jak pyszny, pobudzający i orzeźwiający napój.
Dyniowa latte
Przepis, który rozgrzeje nas w trakcie tych krótszych i chłodniejszych jesiennych dni. By przygotować kawę z tego przepisu potrzebujemy:
- 50 g dyni piżmowej lub hokaido
- 120 ml wody
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- anyż
- imbir
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- spienione mleko
- espresso
Zaczynamy od obrania dyni ze skórek i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy do miękkości ok 10 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy do smaku według własnego uznania, a następnie całość blendujemy na gładki krem. W taki sposób otrzymamy syrop dyniowo – korzenny. Z podanych składników zrobimy dwie duże latte. Gorące spienione mleko mieszamy z syropem, dodajemy espresso i całość dopełniamy mleczną pianką. Kawę posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
Kawa po turecku w tygielku
Kolejnym przepisem jest kawa po turecku z tygielka. Jeśli nie wiesz jak przygotować taką kawę wejdź w nasz artykuł: Jak przygotować kawę po turecku z tygielka.
Kawa z syropem pierniczkowym
Kolejny przepis to kawa z pierniczkami, a dokładniej z syropem pierniczkowym własnej roboty! Według autorki przepisu, nadaje on wspaniały korzenny zapach i słodki smak jesiennego dnia. Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczą 1 – 2 łyżeczki syropu, espresso, spienione mleko, bita śmietana i posypka na wierzchu. Syrop można łatwo zrobić w domu, ale wymaga to od nas odrobiny cierpliwości. Składniki na ok. 300 ml syropu:
- szklanka wody
- dwie saszetki cukru waniliowego
- szklanka cukru
- 1 – 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu
- 2 – 3 goździki
- 1 – 2 gwiazdki anyżu
Wszystkie składniki wlewamy do rondelka i gotujemy przez 10 – 20 minut na małym ogniu. Umożliwi nam to nieco zredukowanie zawartości. Ważne, by co chwilę mieszać, aby nic nie wykipiało. Ostudzić, przecedzić do słoiczka lub buteleczki i przechowywać w lodówce.
Kawa z miodem
Ostatni przepis to kawa z mlekiem i dodatkiem miodu! Uczestniczka podkreśla, że można dodać do niej szczyptę cynamonu, aby pobudzić, rozgrzać, osłodzić sobie początek dnia, wprowadzając się w iście jesienny klimat.
Mrożona kawa
Totalny chillout w roli głównej z mrożoną kawą! Ten autorski „deser” po śniadaniu dostarczy energii na cały dzień. Wystarczy, że zblendujemy ze sobą:
- 40 ml zimnej kawy
- 150 ml zimnego mleka
- 1 łyżeczkę brązowego cukru
- kilka kostek lodu
Gdy wszystkie składniki się połączą i powstanie piana, przelewamy kawę do szklanki i dodajemy gałkę lodów waniliowych. Całość można udekorować według własnych preferencji!